Els gegants europeus arriben a Amèrica

Dit això s'entén que la processó del Corpus esdevé “universal” i que la seva celebració es molt popular.

I per aquesta mateixa raó, evoluciona cap a una desfilada d’ostentació per part de les classes dominants, estructurant-se de manera que en ella hi participen tots els elements de la societat i, com no podia ser d’altra manera, les representacions de la societat civil, religiosa i militar.

Aquesta implantació tan notable coincideix en el temps amb la presència europea a Amèrica, on desembarquen tota mena d’elements interessats en dominar els indígenes i convertir-los a la “fe vertadera”.

Per tant no es d’estranyar que, junt amb els soldats i els clergues, desembarqués en aquell continent la processó del Corpus, com un element més per la demostració i ostentació del nou poder, ... i amb ella els gegants.

D’aquest manera ja es documenta que els gegants desfilen en la processo de l’any 1530 a Ciutat de Mèxic i a Guatemala “ a finales del siglo XVI” o a Santiago de Xile el 1686.....

Però el cert és que, dins d’aquest fenomen universal que són els gegants, de ben segur que aquestes figures ja hi eren presents quan desembarcaren els primers europeus ja que hi ha referències molt remotes, per exemple, a les figures “Shalako” dels indis hopis, la peça nomenada “ la Palla” d’algunes tribus d’Equador o les que porten els indis Saraguro en la zona sud d'aquest mateix país.

 

 

India.

 

Mèxic.

Itàlia.