El món geganter en quatre ratlles

Hi ha localitzats gegants (i/o capgrossos) a un total de 101 països o territoris arreu del món.

El seu context actual abasta entorns socials molt diferents, podent-los trobar en una participació festiva o en d’altres de caire exclusivament religiós.

L’origen dels gegants no és únic, doncs neix en diferents llocs del món aïllats entre si però, molt possiblement, inicialment relacionats a tot arreu amb cerimònies rituals o iniciàtiques.

Una d’aquestes cerimònies iniciàtiques africanes, amb gegants - a les tribus dels Makishi (Zàmbia) - va ésser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el mateix any que la Patum de Berga.

Ja hi havia presència de gegants, per exemple, a la Roma clàssica, a les praderies dels indis americans del segle XIV o a l’Àfrica del segle XV.

Abans de la fundació del Cercle, l’any 2000, dins l’entorn geganter català en prou feines s’en coneixien uns vint-i-cinc països, molts d’ells europeus, amb gegants.

Fins arribar a la xifra actual de 101, en els cinc continents, ha estat una tasca de recerca i documentació duta a terme per la nostra Organització.

El fenomen geganter que vivim amb tanta intensitat no és exclusiu del nostre país, ni tant sols circumscrit a Europa. Hi ha bastants indrets al món en que el sentiment popular és igual de fort, fins i tot Festes Geganters arreu del món que són tant o més populoses que les que es fan a Catalunya.

Amb tot, el desconeixement d’aquest fet impedeix que ens adonem que aquestes figures són la manifestació de la Cultura Tradicional més estesa arreu del món i la valorem amb la seva justa mesura.

A Catalunya hi ha, quant de menys, quatre organitzacions geganters independents i amb un abast ben diferenciat (Barcelona, Comarques Meridionals, Catalunya i Internacional).

El Cercle és la única d’elles que, segons els seus Estatuts, te un abast internacional.

Aquesta projecció queda reflectida amb els Acords de Col.laboració que fins ara ha signat amb Agrupacions Geganteres (amb els seus trets diferencials) de: Anglaterra, Les Illes Balears, Les Comarques Meridionals de Catalunya, L’Aragó, Nicaragua, Costa Rica, Xile, Puerto Rico, La República Democràtica del Congo.

També el Cercle té Delegats, que projecten la seva imatge a: Les Illes Canàries, Comunitat de Madrid, Galicia, Alemanya, França, Equador, Brasil, Uruguai, Colómbia, Argentina, País Valencià, Portugal.

 

Els gegants de Barcelona en un cartell de les festes de la Mercè de l'any 1955.

 

França.

Redondela (Galicia).

Figures "deus" de les tribus hopis i zuni (Estat de Nou Mèxic - Estats Units).

Gegants del Corpus (València).